Juf Manon (28) is leerkracht van groep 5. Ze houdt van het werken met dynamische groepen, is gek op wereldoriëntatie, mooie (voorlees)boeken, jurkjes, Italiaanse dorpjes, snowboarden, een partijtje tennis
en op vakantie gaan.

Wat heb je allemaal geleerd in 2019? Wat wil je in 2020 graag leren? Wat ging er in 2019 allemaal goed en wat wil je in 2020 anders willen gaan doen? Welke wens zou je in vervulling willen laten gaan? De kinderen uit groep 5 buigen zich vlak voor de Kerstvakantie over deze pittige levensvragen… En ik? Ik weet wat ik volgend jaar anders ga doen.

December, een maand om terug- en vooruit te blikken

Ik hoef jullie als leerkracht natuurlijk niet te vertellen dat de maand december een gezellige, maar drukke en hectische maand is. Zo geldt dat ook bij ons op school. De pepernoten liggen al sinds september in de winkels en “We gaan toch wel iedere dag het Sinterklaasjournaal kijken, juf?” vroeg Vic eind oktober. Vanaf het moment dat de beste man weer op zijn boot (of trein) naar Spanje zit, staat de Kerstboom alweer opgetuigd op het leerplein. Nog een paar weken knallen en dan genieten van een welverdiende kerstvakantie.

Voordat het zover is, gaan we eerst nog even wat moois maken, voor de inmiddels weer kale muur waar vorige week nog de Piet-in-lood werkjes en de stoombootjes hingen. Daarna gaan we mooie kerstkransen en kerststerren maken die we kunnen verkopen op de kerstmarkt. Een kaartje sturen naar de eenzame ouderen in het verzorgingstehuis in de buurt? Tuurlijk! En misschien kunnen we ook nog wel samen kerstkoekjes bakken? O ja, de laatste schooldag sluiten we af met een gezamenlijke kerstviering en een groepsdoorbroken kerstcircuit!

Tussen de lessen door (want dat taalblok en die rekentoets ronden we ook nog even af) is het een gezellige, drukke boel in de klas. Hoewel op sommige momenten de verdraagzaamheid onder het vriespunt zakt, lukt het me om samen met de kinderen een goed versierd lokaal en verkoopbare spullen voor de kerstmarkt te maken. Zelfs de ouderen hebben een kaartje in de bus en de spullen voor het circuit liggen klaar, achter in de klas.

In de laatste week besluit ik (ook nog) om in de taalles terug te blikken op 2019, vooruit te kijken naar 2020 en ze mooie wensen te laten opschrijven. De kinderen uit mijn groep buigen zich over een aantal pittige levensvragen. Na een tijdje staan er eerlijke reflecties en mooie voornemens in de schriftjes. De wensen zijn nog het allermooist. Mijn kinderen wensen zieke mensen weer beter, vrede in alle landen en voor iedereen een warm Kerstfeest. Hier en daar worden ook persoonlijke wensen opgeschreven voor een opa, een oma of een van de ouders.

Ik ga bij mijzelf te rade wat we in 2020 anders zouden kunnen doen. Al snel plopt ‘december’ bij mij op. Wat ik voor december nu al voor me zie, is een harmonische groep, in een donker klaslokaal, met kaarsjes op de instructietafel. Iedere ochtend begin ik met een mooi verhaal. Over vrede, er voor elkaar zijn en delen. Technisch lezen en spelling hoeven nu even niet 5 keer in de week. De kinderen een lagere versnelling laten gaan, in een maand waar alles om hun heen in de hoogste versnelling staat. Maar voor nu: geniet van deze welverdiende Kerstvakantie en zet ook jezelf even in een lagere versnelling! Want voor je het weet, liggen de pepernoten alweer in de winkels.