Thema: ‘Feest!’
Lesdoel: De kinderen leren om inzicht te krijgen in geld.
Doelgroep: midden- en bovenbouw
Tijdsduur: 60 minuten

Wat zou Sinterklaas moeten verdienen om al die cadeautjes te kunnen kopen?

Haal bij de Albert Heijn het Grote Speelgoedboek van Bol.com. Zorg dat je er een aantal hebt, zodat alle leerlingen aan de slag kunnen.

Alle leerlingen gaan een verlanglijstje maken. Voordat ze aan de slag gaan, heb je met de klas een gesprek over het aantal cadeautjes die ze op hun verlanglijstje mogen plakken. Laat leerlingen tijdens dit gesprek met argumenten komen waarom er maar maximaal zoveel cadeautjes gekozen mogen worden. In de bovenbouw kun je dit gesprek verder uitdiepen en ingaan op de prijs van een cadeautje. Bijvoorbeeld 10 goedkope cadeautjes of 3 duurdere cadeautjes.

Als de verlanglijstjes gemaakt zijn, gaan de leerlingen online opzoek naar de prijzen van de cadeautjes die ze uit hebben gezocht (afronden mag natuurlijk). Vervolgens berekenen de leerlingen hoeveel geld Sinterklaas nodig heeft voor dit verlanglijstje. Daarna tellen de leerlingen de bedragen uit hun tafel groepje bij elkaar op.

Reken nu samen met de groep, het bedrag uit dat Sinterklaas nodig heeft voor de klas. Je kunt natuurlijk doorgaan met berekeningen maken voor de hele school (bedrag van de klas vermenigvuldigen met het aantal groepen) en zelfs voor de stad/dorp waar de school staat…